X Walker

Walk your own way in life

Op naar betere eetgewoontes

eetgewoontes gebaseerd op keto

Zo tegen het einde van de zomer hebben we besloten om met een keto dieet te starten om onze eetgewoontes aan te passen. Niet dat we ongezond leven maar gaandeweg sluipen er toch gewoontes in die niet goed zijn. Koekjes bij de koffie; altijd en niet 1 maar meerdere, te vaak borrelnootjes, te veel avond eten. En ook al vind iedereen ons slank, we hebben zo hier en daar toch het nodige vet verzameld. Voor vele een onbegrijpelijke stap omdat we ook nogal sportief zijn en we er best wel slank uitzien. Maar die maatstaf is met de hoeveelheid mensen met overgewicht niet echt meer goed.

Het nieuwe normaal.

Dus we hebben 3 weken geleden besloten om op zoek te gaan naar het nieuwe normaal. Hoe kunnen we gezonder en uiteindelijk langer gezond leven. Naast de informatie uit het boek Outlive van Peter Attia zijn we op zoek gegaan naar een dieet waarbij we op langere termijn ook onze eetgewoonte zouden aanpassen.Vanuit onze interesse in diverse sporten was al vaker naar voren gekomen dat er twee energie systemen in je lichaam actief zijn. Namelijk die op basis van glucose en op basis van vet verbranding.
Met name de laatste komt bij duursport naar voren als de glucose voorraad op raakt en overgeschakeld moet worden naar vetverbranding en de zogenaamde man met de hamer voorbij komt.  Bij mijzelf had ik al langer het gevoel dat ik bij inspanningen van minimaal een uur meer afviel. Op zoek naar een dieet waar met name die vetverbranding geactiveerd wordt, kwamen we op het keto dieet. Op de website van het Ketogeen instituut hebben we de nodige informatie gevonden om te gaan starten.De eerste week veel gelezen op diverse websites en op zoek naar wat we nu wel en niet konden eten.

Meten is weten

Om inzicht te krijgen in de hoeveelheid eiwitten, koolhydraten en vetten die we binnen krijgen zijn we begonnen om alles wat we eten en drinken in de Eetwijzer app van het Voedingscentrum in te vullen.
Daarnaast natuurlijk de weegschaal voor de kilo’s en een meetlint voor buik omvang.
Wat we daar aan toe gevoegd hebben is een Diatesse Xper meter en bijbehorende strips om glucose en ketonen te meten. Minimaal een keer per week prikken we wat bloed om de te bepalen of we nog in ketose zijn en of er een gezonde verhouding in ons bloed is tussen de hoeveelheid glucose en ketonen, de zogenaamde GKI.

Next Post

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 X Walker

Theme by Anders Norén